Πόσες φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να τρώει χωρίς να πεινάει; Είναι στιγμές που πραγματικά το σώμα μας δεν έχει ανάγκη από τροφή αλλά από εκτόνωση. Πρέπει να μάθουμε να ακούμε την πείνα μας.

 

Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να μην οδηγηθείτε σε διατροφικά λάθη ή παγίδες.

ΤΙ ΤΡΩΩ : με αυτήν τη ερώτηση θα δώσετε έμφαση σε όλες σας τις αισθήσεις (γεύση , όσφρηση, υφή, ακοή, μυρωδιά), θα απολαύσετε καλύτερα το γεύμα σας προκειμένου να κατανοήσετε τι ακριβώς τρώτε.

ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΩ : είναι προφανής η ερώτηση αλλά υπάρχει περίπτωση να μην πεινάτε πραγματικά. Αναρωτηθείτε τι σας οδήγησε σε αυτό ή τι συνέβη πριν καταφύγετε στη λύση του φαγητού.

ΠΟΤΕ ΤΡΩΩ : είναι η στιγμή που όντως πρέπει να φάτε ένα από τα γεύματά σας (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό) ή απλά σας γεννήθηκε επιθυμία για κάτι αλμυρό ή γλυκό;

ΜΕ ΠΟΙΟΝ : επιλέγουμε να τρώμε με άτομα που μας φτιάχνουν την όρεξη και δεν είναι ΄΄σαμποτέρ΄΄ δηλαδή δεν θα μας οδηγήσουν σε κακές επιλογές γευμάτων.

ΠΩΣ ΤΡΩΩ : είναι πολύ σημαντικό να τρώμε με ηρεμία και σιγά σιγά, μασώντας καλά την κάθε μπουκιά μας, προκειμένου να προλάβει ο εγκέφαλος να κατανοήσει την πρόσληψη τροφής και να νιώσουμε το αίσθημα της πληρότητας.

Με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε να αναγνωρίζεται καλύτερα την πείνα και το σώμα σας και επίσης θα διαχειρίζεστε καλύτερα τα γεύματα, το φαγητό, τις επιλογές σας και γενικότερα θα είστε πιο έτοιμοι να τηρήσετε το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα διατροφής σας.

Μάθε να τρως “έξυπνα” σπουδάζοντας “Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας” στο ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ!

*Το άρθρο γράφτηκε από την κα. Σιατήρα Αναστασία, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc

Πηγή: http://www.mydiet4u.com/arthra/303-2016-09-26-10-48-39

Αφήστε μια απάντηση