Η πιο σκληρή προπόνηση κάνει τους καλύτερους τραυματίες…

Η προπόνηση από μόνη της δεν «φτιάχνει» καλύτερους αθλητές/αθλήτριες. Η καλύτερη προπόνηση «φτιάχνει» καλύτερους αθλητές. Η προπόνηση πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την ηλικία των αθλητών, την εκμάθηση και την εκπαίδευση σε σωστά κινητικά πρότυπα (αθλητικές κινήσεις).

 

Στόχος είναι οι νέοι αθλητές να γυμνάζονται με ΑΣΦΑΛΕΙΑ για να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση στο μπάσκετ .Η ασφάλεια στις ασκήσεις που χρησιμοποιεί το προπονητικό πρόγραμμα-προπονητής είναι το Α και Ω και αυτό που πάντα πρέπει να προσέχουμε.

«Οδηγίες» όπως το «no pain ,no gain» έχουν σταματήσει να ισχύουν στο σύγχρονο τρόπο εκγύμνασης των αθλητών. Το feedback του προπονητή προς τον αθλητή του στην διάρκεια της προπόνησης δεν πρέπει να είναι το πάμε γερά, πιο ψηλά, πιο γρήγορα, πιο πολύ, δώσε κ.λπ..

Ο προπονητής πρέπει να έχει σαν στόχο κάθε επανάληψη να είναι η καλύτερη επανάληψη (να έχει εύρος κίνησης, σωστό ρυθμό εκτέλεσης κ.λπ.), κάθε επανάληψη να είναι το ίδιο καλή όσο η προηγούμενη (η κόπωση να μην επηρεάζει την τεχνική).

Οι νέοι αθλητές έχουν την τάση να τα κάνουν όλα γρήγορα, να βιάζονται χωρίς να ελέγχουν το αρνητικό μέρος της άσκησης (έλεγχος βάρος του σώματος ,κατέβασμα των κιλών κλπ), έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από την σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και εκμάθηση της τεχνικής παρά από πόσα κιλά θα σηκώσουν ή πόσες επαναλήψεις θα κάνουν σε μια άσκηση.

Εκεί ο ρόλος του προπονητή είναι καθοριστικός. Ο προπονητής πρέπει να έχει τις γνώσεις για να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις για ένα προπονητικό πρόγραμμα, να έχει την εξειδίκευση για το τι χρειάζεται το κάθε άθλημα και πως θα γυμναστεί κάποιος για να παίξει καλύτερα το άθλημά του, να είναι πραγματικός προπονητής που θα ξέρει πως θα μάθει έναν αθλητή να γυμνάζεται και όχι κάποιος «εμπειρικός» ή «personal trainer μετά από σεμινάρια 2 εβδομάδων» που νομίζει ότι ξέρει να προπονεί… (Μερικές φορές το να ζητάμε και ένα βιογραφικό ή να ρωτάμε για τις σπουδές κάποιου που μας αυτοσυστήνεται σαν προπονητής ή γυμναστής θα μας βγάλει από πολλούς μπελάδες και προβλήματα στο μέλλον…).

Ένα σημαντικό κομμάτι στην προπόνηση των νέων αθλητών/τριών είναι να μάθουν να ελέγχουν το βάρος τους και να προπονούν αθλητικές κινήσεις και όχι μεμονωμένους μύες. Το σώμα κινείται όλο μαζί, κάθε άθλημα έχει αθλητικές κινήσεις που οι μύες πρέπει να συνεργάζονται και έτσι πρέπει να το προπονούμε.

Ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης λοιπόν πρέπει να περιλαμβάνει συνδιαστικές ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα με έλεγχο πόσες ασκήσεις θα βάλουμε (να γυμνάζουν αντίθετες κινήσεις) που θα τις βάλουμε μέσα σε μια προπόνηση ενδυνάμωσης, πόσα σετ και επαναλήψεις θα κάνουμε και βέβαια την εκμάθηση και εκτέλεση τη σωστή τεχνική των ασκήσεων.

Προπονήσου έξυπνα, προπονήσου σωστά από τους εκπαιδευτές του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ!

Πηγή: http://athletes.gr/i-kaliteri-proponisi-kani-tous-kaliterous-athlites/

Αφήστε μια απάντηση