Γράφει ο Περουλάκης Ιωάννης, Γεωπόνος, ΜΒΑ – μελετητής

Υπεύθυνος ειδικότητας «Διοίκησης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων»

 

 Στο ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ πριν 4 χρόνια δημιουργήθηκε το 1ο τμήμα Agromanagers. Δύσκολο να κατανοήσει κανείς εξαρχής το στόχο του τμήματος αλλά προσωπικά πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά αγροτών και κτηνοτρόφων που καλούνται να δράσουν στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Πώς λειτουργεί η ειδικότητα;

Ως υπεύθυνος της ειδικότητας από τη πρώτη κιόλας χρονιά αποφασίσαμε μαζί με τη διοίκηση, πως οι σπουδαστές που θα σπουδάσουν στο ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ πρέπει να δουν κάτι διαφορετικό από ότι συναντούν στην καθημερινότητα τους, στους αγρούς τους ή στις κτηνοτροφικές τους μονάδες. Είμαστε σίγουροι πως οι περισσότεροι  Έλληνες αγρότες ξέρουν να καλλιεργούν και να παράγουν αγροτικά προϊόντα. Το σημαντικότερο προβλήμα εδώ και χρόνια στην Ελληνική γεωργία για τον Έλληνα αγρότη είναι κυρίως η έλλειψη επαφής με την αγορά.

Με απλά λόγια, ΔΕΝ έχουμε ως στόχο να μάθουμε στους σπουδαστές μας πως να καλλιεργούν! 

Τι θέλουμε να μάθουν οι σπουδαστές μας;

Προσπαθούμε να τους δείξουμε το δρόμο για το πως μπορούν να παράγουν λαμβάνοντας υπόψη τα κόστη και τις συνθήκες της αγοράς

ΚΥΡΙΩΣ, προσπαθούμε να τους φέρουμε σε επαφή με γεωργικές επιχειρήσεις διαφόρων ειδών ώστε να αποκτήσουν εικόνα της αγοράς που θα κληθούν να λειτουργήσουν αργότερα, αλλά και να δουν εκμεταλλεύσεις, συνεταιρισμούς που λειτουργούν σήμερα με σύγχρονα επιχειρηματικά κριτήρια. 

Να λάβουν βασικές γεωπονικές γνώσεις που αργότερα θα χρειαστούν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία

Πως το πετύχαμε αυτό;

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι

1. Αποφασίσαμε εκτός του προγράμματος σπουδών που είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε από το Υπουργείο Παιδείας, να  εντάξουμε στο πρόγραμμα σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ για τους σπουδαστές μας με σκοπό να τους φέρουμε σε επαφή με επιχειρήσεις του κλάδου. Δηλαδή, στα τέσσερα εξάμηνα της ειδικότητας οι σπουδαστές Αγροτικής Οικονομίας του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ, μέσω των εκπαιδευτικών επισκέψεων, θα μπορέσουν να γνωρίσουν δεκάδες επιχειρήσεις του κλάδου. Δώσαμε και δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να λάβουν γνώσεις από τους ίδιους τους επιχειρηματίες του κλάδου. 

2. Επίσης, επιλέξαμε η πλειοψηφία των εκπαιδευτών της ειδικότητας να είναι επαγγελματίες του χώρου και όχι απλά επαγγελματίες εκπαιδευτές. Επαγγελματίες γεωπόνοι, λογιστές, στελέχη επιχειρήσεων κλπ. Με αυτό τον τρόπο η μεταφορά γνώσεων γίνεται με βάση παραδείγματα που συμβαίνουν καθημερινά στην αγορά και λιγότερο με την τυπική παραδοσιακή εκπαίδευση. 

Με απλά λόγια, σκοπός της συγκεκριμένης ειδικότητας είναι να «ανοίξει» το μυαλό και κατ’ επέκταση τους ορίζοντες των αγροτών που θα αποφοιτήσουν από το ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ!

Για πληροφορίες της ειδικότητας επικοινωνήστε στο 2410 55 40 26

Αφήστε μια απάντηση