Αφορμή αποτελεί η σημερινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, για την αφύπνιση των χιλιάδων ανθρώπων που το χρησιμοποιούν καθημερινά σχετικά με την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει ασφαλής η χρήση του Internet κάποιοι από τους οποίους είναι οι εξής:
1. Χρησιμοποίησε τις πιο ενημερωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων. Να ενημερώνεις τακτικά τα προγράμματα πλοήγησης (Explorer, Firefox, Chrome, κ.λ.π.), αλλά και το λειτουργικό σύστημα του Η/Υ. Να ενεργοποιείς πάντα τα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά προστασίας των προγραμμάτων πλοήγησης (browser), όπως η φραγή των αναδυόμενων παραθύρων, διαχείριση των “Cookies” κ.λ.π..
2. Εγκατάστησε προγράμματα ανίχνευσης ιών και πρόσθετο λογισμικό ασφαλείας, τα οποία μεγιστοποιούν την ασφάλεια του Η/Υ, καθώς ενημερώνονται συνεχώς και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν νέες απειλές.
3. Χρησιμοποίησε προγράμματα μόνο από αξιόπιστες πηγές, δηλαδή μόνο όταν είσαι βέβαιος/η για την πηγή της προέλευσής τους.
4. Κάνε Backup αφού η διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας (Backup) αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας του Η/Υ και των αρχείων. Αντίγραφα ασφαλείας μπορούν να δημιουργηθούν σε κινητές μονάδες σκληρών δίσκων, σε ψηφιακούς δίσκους CD ή DVD και σε φορητές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων (USB sticks).
5. Απόφυγε την προβολή άγνωστων αρχείων, μηνυμάτων ή συνδέσμων.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά μηνύματα με “μολυσμένα” αρχεία, ιούς ή ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο. Πριν ανοίξεις κάποιο μήνυμα άγνωστου, ενεργοποίησε το φίλτρο για τα ανεπιθύμητα μηνύματα, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
6. Να χρησιμοποιείς πάντα νόμιμα αρχεία, μουσικής και βίντεο. Είναι σημαντικό πριν χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε αρχείο, να υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν είναι παράνομη η χρήση του
7. Ο σεβασμός στα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών αποτελεί σημαντικό κανόνα για τη νόμιμη χρήση των αρχείων που βρίσκονται στο Διαδίκτυο. Απόφυγε ιστοχώρους που διανέμουν περιεχόμενο χωρίς την άδεια των δημιουργών.
8. Να ελέγχεις τη φερεγγυότητα των ηλεκτρονικών καταστημάτων από την «ταυτότητα» της ιστοσελίδας του και να αναζητάς την κατάλληλη πληροφόρηση μέσα από τα μητρώα του Internet. Συνήθως, το ηλεκτρονικό κατάστημα φιλοξενεί ένα ειδικό σήμα στην ιστοσελίδα που πιστοποιεί την ταυτότητά του και ενημερώνει τον χρήστη για την ασφάλεια που χρησιμοποιεί το site.
9. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που αφορούν στην προστασία προσωπικών δεδομένων, η συλλογή και επεξεργασία τους επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Όταν σου ζητείται να επικοινωνήσεις προσωπικά στοιχεία, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ρητή συγκατάθεση σου για τη συλλογή και επεξεργασία τους.
10. Πρόσεξε τη χρήση υπολογιστών στους οποίους έχουν πρόσβαση και άτομα που δε γνωρίζεις Για την ασφάλεια σου, σε περιπτώσεις που γίνεται χρήση υπολογιστών από κοινό, απαιτείται η εφαρμογή κάποιων κανόνων προστασίας του χρήστη, όπως καθαρισμός προσωρινής μνήμης και καθαρισμός του ιστορικού ενεργειών.

Ο καθένας έχει την ευθύνη να κάνει μια θετική διαφορά στο διαδίκτυο. Μπορούμε όλοι να προωθήσουμε το θετικό, με το να είμαστε ευγενικοί, να δείχνουμε σεβασμό προς τους άλλους και να αναζητούμε θετικές ευκαιρίες δημιουργίας και διασύνδεσης. Μπορούμε όλοι να απαντήσουμε στην αρνητική χρήση του διαδικτύου αναφέροντας οποιοδήποτε ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο.

 

Αφήστε μια απάντηση