Ο μέσος πολίτης σε κάποια στιγμή της ζωής του θα έλθει σε επαφή με τη Φυσικοθεραπεία είτε λόγω ενός δικού του προβλήματος υγείας, είτε ενός προβλήματος υγείας κάποιου συγγενή ή φίλου του. Μπαίνοντας σε κάποιο Φυσικοθεραπευτήριο, πολλές φορές

αντικρίζουμε διάφορα εντυπωσιακά μηχανήματα με ψηφιακές οθόνες, πολύχρωμα λαμπάκια, περίεργους ήχους.

Επίσης βλέπουμε μπάλες, λάστιχα, συσκευές εκπαίδευσης ισορροπίας, όργανα για ενδυνάμωση κλπ. Ακούμε ιστορίες ασθενών που πέρασαν 1, 2 αλλά και περισσότερες ώρες σε κάθε ημέρα θεραπείας γυρνώντας από το ένα μηχάνημα στο άλλο. Το ερώτημα είναι, «πράγματι βοηθάει όλος αυτός ο εξοπλισμός; Με ποιόν τρόπο ακριβώς;»

Ο φυσικοθεραπευτής έχει στη διάθεσή του πολλές συσκευές που σε συνδυασμό με τα «φάρμακα» που έχει, δηλαδή τα χέρια του, ανακουφίζουν τον πάσχοντα από τον πόνο.

Πρέπει να επιλέξει σωστά το πρόγραμμα αποκατάστασης ώστε να είναι περιεκτικό και να μη σπαταλιέται πολύτιμος χρόνος σε παθητικές θεραπείες παρά μόνο ο απολύτως απαραίτητος. Ο ασθενής από τη μεριά του πρέπει να αντιληφθεί ότι αποτελεί ο ίδιος μέρος της θεραπείας, και ότι όταν μιλάμε για Φυσικοθεραπεία, μιλάμε για ένα πρόγραμμα ασκήσεων προσαρμοσμένο στην παθολογία και τις ικανότητές του. Άρα οι ασκήσεις πρέπει να έχουν έναν προσαρμοζόμενο βαθμό δυσκολίας ο οποίος θα αυξάνει όσο προχωρά η ανάρρωση – επούλωση.

Επειδή λοιπόν η γνώση, ο τρόπος σκέψης, η εμπειρία του Φυσικοθεραπευτή δε μπορεί να αξιολογηθεί από το μέσο ασθενή διότι δεν είναι μετρήσιμα μεγέθη, ο πιο ασφαλής τρόπος για να ξέρει κανείς εάν έχει πέσει σε «καλά χέρια», είναι το να εμπιστευτεί έναν σωστό επαγγελματία. Έναν Φυσικοθεραπευτή που θα του πάρει λεπτομερές ιστορικό και θα κάνει κλινική εξέταση, δηλαδή κάποιες κινήσεις που είναι ειδικά τεστ αξιολόγησης της παθολογίας.

Σπουδάζοντας “Βοηθός Φυσικοθεραπείας” στο ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ θα μάθεις από τους καλύτερους για να γίνεις ο καλύτερος!

*Το άρθρο είναι του εκπαιδευτή κ. Χασακού Ν., Φυσικοθεραπευτή

Αφήστε μια απάντηση