Επιστροφή στη φύση εν μέσω κρίσης και αύξηση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια καθώς αρκετοί νέοι αποφασίζουν να επενδύσουν επαγγελματικά σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία.

 

Η αλήθεια είναι πως για να γίνει επαγγελματίας αγρότης κάποιος χρειάζονται πολλά και δεν αρκεί μόνο η γη, όση και αν είναι αυτή. Και μάλιστα γη με προϋποθέσεις (νερό, προσβάσιμη, διαχειρίσιμη, κλπ).

1. Γη – 2. Εξοπλισμός – 3. Ανθρώπινο δυναμικό – 4. Επιχειρηματικότητα

Οι παραπάνω τέσσερις παράγοντες είναι κατά τη γνώμη μου οι βασικοί παράγοντες για να λειτουργήσει σωστά μια εκμετάλλευση.

Η Γη χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι δώρο άδωρο…

“Θα πληρώσω κάποιον να μου τα δουλέψει” λέει κάποιος φίλος. Ναι είναι μια εναλλακτική, αλλά στο τέλος δε θα μείνει τίποτα στον ίδιο, αφού το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου θα ξοδευτεί σε μεροκάματα και εκμίσθωση μηχανολογικού εξοπλισμού! Από την άλλη, τα χρήματα που απαιτούνται για την απόκτηση τέτοιου εξοπλισμού, έστω και μεταχειρισμένου, είναι αρκετά (και κάπου εδώ είναι που σταματάει η κουβέντα με τους εν δυνάμει αγρότες…). Είναι ποσά που οι περισσότεροι από αυτούς που επισκέπτονται το γραφείο μας, δεν μπορούσαν πριν να φανταστούν. Πολλοί είναι και αυτοί που σκέπτονται να εκμεταλλευτούν τη γη τους με δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι περισσότεροι από αυτούς δε ξέρουν καν το κόστος εγκατάστασης αυτών (δέντρα, αρδευτικό σύστημα, εργατικά, κλπ).

Όπως σε μια επιχείρηση έτσι και σε μια αγροτική εκμετάλλευση πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι άνθρωποι που θα βρεθούν δίπλα στο νέο αγρότη. Αυτοί μπορούν να βοηθήσουν είτε από πλευράς εκπαίδευσης, είτε από πλευράς συμβουλευτικής, στη διαχείριση της αγροτικής εκμετάλλευσης αλλά και τις απαιτούμενες εργασίες που θα προκύψουν.

Τέλος, σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια θα παίξει και η επιχειρηματική ικανότητα του καθενός. Λέγοντας επιχειρηματική ικανότητα εννοώ την ικανότητα που έχει κάποιος να συνδυάζει τους παραπάνω τρεις παράγοντες, δηλαδή Γη, Εξοπλισμό και Ανθρώπινο δυναμικό. Η επιχειρηματική ικανότητα είναι έμφυτη αλλά καλλιεργείται κιόλας.

Πως; Διαρκής εκπαίδευση! (Αυτό ισχύει για όλους μας… αγρότες και μη!)

Εκπαίδευση που μπορείς να αποκτήσεις σπουδάζοντας στην ειδικότητας της «Αγροτικής Οικονομίας» στο ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ!

*Το άρθρο είναι του κ. Περουλάκη Ιωάννη, Γεωπόνου-Συμβούλου Επιχειρήσεων

Πηγή: http://peroulakis.blogspot.gr/2017/07/blog-post.html

Αφήστε μια απάντηση