Ακούμε συχνά τις εκφράσεις «σπούδασε κάτι για να έχεις ένα χαρτί», «σπούδασε αυτό και θα βγάλεις χρήματα», «σπούδασε για να έχεις εφόδια στη ζωή σου», κ.ά.

 

Ποια όμως είναι η πραγματική αξία των σπουδών και κατ’ επέκταση ενός πτυχίου; 

Που χρησιμεύει πραγματικά;

Η αξία ενός πτυχίου είναι σημαντική γιατί σου δίνει πολλά οφέλη εκτός από «τίτλο σπουδών» και «γνώσεις πάνω στο τομέα που σπούδασες»! Ένα «πτυχίο» είναι το μέσο για να πετύχεις πολλά!

Εάν αποφασίσεις να σπουδάσεις ένα επάγγελμα, θα πρέπει να επιλέξεις το είδος αλλά και τη συγκεκριμένη σχολή, με βάση τα παρακάτω:

Το «χαρτί» που παίρνω έχει κάποια «αξία» έναντι του εργοδότη ή του πελάτη μου;

Μου δίνει τη δυνατότητα να ασκήσω νόμιμα το επάγγελμά μου;

Μου δίνει τις γνώσεις που χρειάζομαι για να ασκήσω το επάγγελμά μου;

Μου δίνει τη δυνατότητα να εισέλθω στην αγορά εργασίας;

Η επιλογή των σπουδών επομένως δεν είναι εύκολη απόφαση…

Πρέπει να επιλέξεις όντας συνειδητοποιημένη/ος και να αποφασίσεις να σπουδάσεις τελικά, σε μία σχολή από όπου θα αποκομίσεις όσες περισσότερες γνώσεις γίνεται για τη μετέπειτα επαγγελματική σου σταδιοδρομία. 

Όλα τα μαθήματα είναι σημαντικά, και συνήθως αυτά που θεωρείς ασήμαντα είναι και τα σημαντικότερα. Οι πραγματικές γνώσεις και η επαγγελματική στάση στο χώρο εργασίας είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά στην αγορά εργασίας. 

Εκτός των μαθημάτων και η πρακτική άσκηση είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μέσω της πρακτικής άσκησης θα αποκτήσεις την πρώτη σου αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στον κλάδο σου και θα δημιουργήσεις τις πρώτες προϋποθέσεις για την είσοδό σου στην αγορά εργασίας. 

Κάθε σχολή έχει γραφείο εύρεσης εργασίας. Αν δεν έχει απέφυγε την… Επέλεξε τη σχολή που θα ξέρεις ότι έχει οργανωμένο γραφείο ευρέσεως εργασίας και θα σε βοηθήσει να εισέλθεις ομαλά στην αγορά εργασίας μέσω της πρακτικής άσκησης. Δώσε σημασία στις ευκαιρίες που σου δίνονται μέσω της πρακτικής, γιατί μετά την ολοκλήρωση του χρόνου πρακτικής σου, ο εργοδότης μπορεί να αναγνωρίσει τις ικανότητες σου και να σου προσφέρει μόνιμη θέση εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση