Ο ευρύτερος τομέας του τουρισμού και του επισιτισμού είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους αυτοτελείς κλάδους απασχόλησης της ελληνικής οικονομίας. Στον τουρισμό μόνο απασχολούνται πάνω από 400.000 άτομα στην Ελλάδα. Ο κλάδος είναι έντασης εργασίας (απασχολεί δηλαδή μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε σχέση με το επενδυμένο κεφάλαιο), γι’ αυτό και η ανοδική του εξέλιξη είναι ευθέως ευεργετική για την απασχόληση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι περιοχές της χώρας με τη μικρότερη ανεργία είναι αυτές που εμφανίζουν την υψηλότερη τουριστική ανάπτυξη.

Όπως είναι φυσικό, ο κλάδος εμφανίζει μεγαλύτερο δυναμισμό στις τουριστικές περιφέρειες της χώρας. Για την αναγκαία επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου όμως απαιτείται σοβαρή και μεθοδική προώθηση εναλλακτικών και θεματικών μορφών, όπως ο συνεδριακός, θαλάσσιος, υποβρύχιος, ορεινός, χιονοδρομικός, ορειβατικός, αρχαιολογικός, πολιτισμικός, λαογραφικός κτλ. τουρισμός.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κατέχει η Ελλάδα, λόγω καλών κλιματολογικών συνθηκών, γεωγραφικής θέσης, παραλιακών εκτάσεων, ηλιοφάνειας, καθαρότητας της θάλασσας, αρχαιολογικών και ιστορικών θησαυρών, επιδέχονται μεγαλύτερη από τη μέχρι σήμερα αξιοποίησή τους. Η ελληνική κουζίνα επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού, γιατί ο ξένος επισκέπτης στη χώρα μας αναζητάει τις ελληνικές γεύσεις και θέλει να δοκιμάσει τις τοπικές παραδοσιακές σπεσιαλιτέ για τις οποίες φημιζόμαστε.

Επομένως, ο επισιτισμός αποτελεί πάντοτε μια σταθερή οικονομική και εργασιακή αξία. Ειδικότερα, επαγγέλματα όπως του Σεφ και του Ζαχαροπλάστη εξασφαλίζουν ένα σίγουρο επαγγελματικό μέλλον με πολύ καλές αποδοχές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εξάλλου, οιΈλληνες chef και pastry chef κατέχουν ηγετικές θέσεις σε μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων. Η κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση σε σπουδές που συνδέονται με αυτόν τον τομέα αποτελούν ισχυρό εφαλτήριο τόσο για προσωπική όσο και για τη γενικότερη ανέλιξη της χώρας.

Το ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ παρέχει σπουδές στις συγκεκριμένες ειδικότητες «Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλαστικής» και «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης» μέσω στοχευμένων και εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και επιδιώκει να ανοίξει καινούριους δρόμους και να στηρίξει τον σπουδαστή στην πορεία του για επαγγελματική αποκατάσταση. Οι μελλοντικοί Σεφ και Ζαχαροπλάστες είναι παιδιά με ταλέντο και μεράκι για αυτό που έχουν σπουδάσει!

Αφήστε μια απάντηση