Είναι πολύ χρήσιμο, πριν ξεκινήσουμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή δίαιτας ή ακόμη και την αναζήτηση απλών διατροφικών συμβουλών, να καταλάβουμε ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του διαιτολόγου και γιατί θα πρέπει να απευθυνθούμε συγκεκριμένα στην ειδικότητα αυτή.

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος συμβάλλει με τις γνώσεις και τις κατευθύνσεις του στη διατροφική αγωγή και κυρίως στην πρόληψη προβλημάτων υγείας που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη διατροφή (π.χ. παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης). Οι συμβουλές και οι οδηγίες που θα δώσει ο διαιτολόγος είναι ασφαλείς, και στηριζόμενες πάντα στα τρέχοντα επιστημονικά ευρήματα και σε αποδεδειγμένες εργαστηριακά μελέτες. Ο ρόλος του διαιτολόγου δεν περιορίζεται μόνο στο να δίνει δίαιτες όπως πολύς κόσμος πιστεύει. Αποτελεί μια ειδικότητα που περιλαμβάνει και ασχολείται εξειδικευμένα με το κάθε περιστατικό παρέχοντας μια πλήρης και επιστημονικά τεκμηριωμένη παροχή υπηρεσιών.

Έτσι λοιπόν, ένας από τους βασικούς στόχους του διαιτολόγου, είναι η προσαρμογή της διατροφής του ατόμου, έτσι ώστε να επιτευχθεί απώλεια βάρους.

Είναι σε θέση να προσαρμόζει τις διατροφικές ανάγκες του ατόμου στο υπάρχον καθημερινό πλάνο και στις προτιμήσεις του, βάση των γνώσεών του πάνω σε αυτό. Καταγράφει, κατανοεί την διατροφική συμπεριφορά και συμβάλλει στην αλλαγή της, με την χρήση γνώσεων συμβουλευτικής και συμπεριφοριστικής-γνωσιακής ψυχολογίας. Είναι σε θέση να βελτιώσει ή διατηρήσει στα φυσιολογικά επίπεδα τις γενικές εξετάσεις αίματος και τη σύσταση του σώματος του ατόμου, παράλληλα με την επίτευξη του προσωπικού του διατροφικού στόχου.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ειδικότητας του διαιτολόγου είναι ότι είναι σε θέση να εκπαιδεύσει διατροφικά τα άτομα σε προσωπικό ή σε ομαδικό επίπεδο (μέσω σεμιναρίων διατροφής ή ομάδων διατροφικής θεραπείας, τροποποιώντας τα μενού στα εστιατόρια, σχολεία, κάνοντας διατροφικές παρουσιάσεις με σκοπό την διατροφική εκπαίδευση του κοινού, σε σχολεία, ιδρύματα κ.λπ.). Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κοινωνικών ομάδων γενικά, αλλά και του κάθε ατόμου ειδικά.

Η εξειδίκευση ενός διαιτολόγου (κλινικός ή αθλητικός), του δίνει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει μια σειρά από ιατρικές καταστάσεις που επιδέχονται θεραπεία μέσω διατροφής, σχεδιασμένη ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου και της παθολογικής κατάστασης την οποία αντιμετωπίζει, αλλά και να κατευθύνει διατροφικά αθλητές και ομάδες αθλητών που έχουν την ανάγκη ενός ισορροπημένου και εξειδικευμένου διαιτολογίου, προσαρμοσμένο τόσο στις ανάγκες του ατόμου, όσο και στο άθλημα το οποίο ακολουθεί.

Τέλος, η εργασία ενός διαιτολόγου δεν περιορίζεται μόνο στο γραφείο του αλλά επεκτείνεται και προς τα έξω. Ασχολείται με έρευνες και με τη δημοσίευση αυτών. Δίνει διατροφικές συμβουλές μέσω των μέσων ενημέρωσης και συγγράφει άρθρα που σχετίζονται με τη διατροφή. Μπορεί και παρέχει συμβουλές σε βιομηχανίες τροφίμων αλά και σε κυβερνητικούς οργανισμούς που σχετίζονται με τη διατροφή και τη δημόσια υγεία.

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο, ειδικά τον τελευταίο καιρό, είναι η παροχή υπηρεσιών διατροφής και συμβουλών διατροφής, από ειδικότητες που δεν ανήκουν στην εξειδίκευση του διαιτολόγου- διατροφολόγου (κλινικού ή αθλητικού), με αποτέλεσμα ο κόσμος να υφίσταται παραπλάνηση και πολλές φορές να λαμβάνει λανθασμένη διατροφική αντιμετώπιση- ιδίως αν αυτό αφορά παθολογικές περιπτώσεις, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Πολύς κόσμος ερμηνεύει τον ρόλο του διαιτολόγου ως παροχή δίαιτας, αγνοώντας τον συμβουλευτικό του ρόλο και την εξατομίκευση της παρεχόμενης υπηρεσίας. Το αποτέλεσμα είναι, σήμερα, να δίνουν δίαιτες γυμναστές, τεχνολόγοι τροφίμων, γιατροί…

Είναι καλό λοιπόν, για την αποφυγή οποιασδήποτε παραπλάνησης, παραπληροφόρησης αλλά και παροχής λανθασμένων διατροφικών συμβουλών, να απευθυνόμαστε στους ειδικούς διαιτολόγους.

Όλες αυτές τις γνώσεις μπορείς να τις αποκτήσεις σπουδάζοντας στην ειδικότητα «Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας» του ΙΕΚ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

*Το άρθρο γράφτηκε από την κα. Καραγιάννη Τόνια, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Ph.D.c.

Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diaita/6157-diaitologos-ison-diaita

Αφήστε μια απάντηση