
Περιγραφή
Το σεμινάριο Bartender έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση στον τομέα της μπάρας. Μέσα από εντατικά μαθήματα και hands-on εκπαίδευση, οι συμμετέχοντες αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να εργαστούν επαγγελματικά ως bartenders σε μπαρ, ξενοδοχεία, εστιατόρια και χώρους διασκέδασης.
Που Απευθύνεται
Το πρόγραμμα απευθύνεται:
- Αρχάριους – Χωρίς προηγούμενη εμπειρία
- Εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης
- Σερβιτόρους, barback, ή βοηθούς bartender που θέλουν να εξελιχθούν σε κύριους
- Επαγγελματίες που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με νέες τεχνικές και συνταγές.
- Φοιτητές και σπουδαστές τουριστικών επαγγελμάτων
- Μαθητές ΙΕΚ, τουριστικών σχολών, ή μαγειρικής που θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους στον τομέα του ποτού και της εξυπηρέτησης.
- Επαγγελματίες που επιθυμούν επανακατάρτιση ή αλλαγή καριέρας
- Άτομα που θέλουν να αλλάξουν επάγγελμα και να μπουν δυναμικά στον χώρο της φιλοξενίας και του
- Επιχειρηματίες / Ιδιοκτήτες χώρων εστίασης
- Όσοι θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα το αντικείμενο, για να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τη μπάρα της επιχείρησής τους.
Οφέλη
Στόχος του σεμιναρίου είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες την απαραίτητη τεχνογνωσία που απαιτείται ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν ποτογνωσία, mixology και cocktails με δεξιοτεχνία και ταχύτητα. Απευθύνεται σε νεοεισερχόμενους στον χώρο του bar, σε ερασιτέχνες, σε σπουδαστές & αποφοίτους των τουριστικών σχολών που θέλουν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους και να εμβαθύνουν σε νέες δεξιότητες και τεχνικές, και γενικά σε οποιοδήποτε επιθυμεί να ενταχθεί δυναμικά σε ξενοδοχειακή – τουριστική μονάδα, κέντρα διασκέδασης, κρουαζιερόπλοια.
Θεματικές Ενότητες
α)Θεωρητική κατάρτιση
- Ποτογνωσία
- Πώς παρασκευάζεται το αλκοόλ;
- Whiskey
- Rum
- Gin
- Vodka
- Tequila
- Brandy/Cognac
- Liqueurs
- Other Alcohol products
- Mixology
- Ιστορία και Κουλτούρα του Cocktail
- Η ανάμιξη των ποτών μέχρι σήμερα.
- Η λέξη “Cocktail”
- Ποτήρια – Glassware/Εργαλεία
- Άψογη και ελκυστική παρουσίαση
- Γευσιγνωστική Προσέγγιση/ Μέθοδοι και Τεχνικές ανάμιξης
- Κύριες Μέθοδοι/ Επιλογή διαδικασίας ανάμιξης
- Κατηγορίες και Οικογένειες των Cocktails
- Γαρνιτούρες/ Επιλογή Γαρνιτούρας
β) Πρακτική κατάρτηση
- Εξάσκηση στον Εξοπλισμό της Μπάρας:
- Χρήση όλων των εργαλείων της μπάρας (shakers, strainers, jiggers, muddlers κ.ά.) με έμφαση στην άριστη τεχνική.
- Σωστό στήσιμο και οργάνωση της μπάρας για μέγιστη αποδοτικότητα και ταχύτητα.
- Παρασκευή Κλασικών & Μοντέρνων Cocktails:
- Πρακτική παρασκευή γνωστών cocktails όπως Mojito, Margarita, Martini, Cosmopolitan.
- Δημιουργία νέων συνταγών, προσαρμοσμένων στις προτιμήσεις των πελατών (custom cocktails).
- Ταχύτητα και Εξυπηρέτηση Πελατών (Speed Bartending):
- Δεξιότητες γρήγορης εξυπηρέτησης πολλών παραγγελιών ταυτόχρονα.
- Πρακτική σε συνθήκες πίεσης και σε ένα πολυάσχολο περιβάλλον (όπως σε μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια).
- Στρατηγικές για γρήγορη, ακριβή και ευχάριστη εξυπηρέτηση.
- Διακόσμηση και Παρουσίαση Ποτών (Garnishing):
- Δημιουργία εντυπωσιακής παρουσίασης για τα ποτά, χρησιμοποιώντας φρούτα, βότανα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία.
- Στρατηγικές παρουσίασης για ποτά που εντυπωσιάζουν και ξεχωρίζουν.
- Αντιμετώπιση Πελατών και Σωστή Επικοινωνία.
- Εξάσκηση στην εξυπηρέτηση και επικοινωνία με πελάτες σε ένα μπαρ.
- Διαχείριση παραπόνων ή δύσκολων καταστάσεων.
- Παροχή προτάσεων για ποτά και καθοδήγηση των πελατών στην επιλογή.
- Παρουσίαση σε Live Conditions.
- Οργανωμένη «γωνιά μπάρας» όπου οι συμμετέχοντες προετοιμάζουν και σερβίρουν ποτά, συνδυάζοντας τις τεχνικές που έχουν μάθει.
- Εξάσκηση στην ταχύτητα και αποτελεσματικότητα υπό πίεση (σε ρυθμούς παρόμοιους με εκείνους ενός επαγγελματικού μπαρ).
- Συνεργασία με Ομάδα (Teamwork).
- Εξάσκηση σε ομαδική εργασία και συνεργασία με άλλους bartenders ή βοηθούς στην μπάρα.
- Δεξιότητες επικοινωνίας με το προσωπικό του μπαρ και προγραμματισμός για μεγάλες παραγγελίες.
- Διαχείριση Αποθεμάτων και Εξοικονόμηση Κόστους.
- Οργάνωση και παρακολούθηση των αποθεμάτων ποτών.
- Κατανόηση των βασικών αρχών για τη διαχείριση των προϊόντων ώστε να μειωθεί η σπατάλη.
- Feedback και Ανατροφοδότηση.
- Παροχή συνεχούς ανατροφοδότησης από τους δασκάλους και επαγγελματίες του χώρου.
- Αξιολόγηση της απόδοσης των συμμετεχόντων σε ρεαλιστικές συνθήκες εργασίας και βελτίωση μέσω της πρακτικής εξάσκησης.
Διάρκεια
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί δια ζώσης και η συνολική διάρκεια του είναι 20 ώρες.
Κόστος
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 300 €.
Πιστοποίηση
Η επιτυχής αξιολόγηση του θεωρητικού και πρακτικού μέρους οδηγεί τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου σε Βεβαίωση Παρακολούθησης από το Πιστοποιημένο Κ.Δ.Β.Μ. «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Εκπαιδευτές
Ο Δημήτρης Παλάσης έχει πολύχρονη εμπειρία στους χώρους εστίασης, έχοντας εργαστεί ως head barista και υπεύθυνος σε καταστήματα στην πόλη του Βόλου. Είναι o νικητής του διαγωνισμού Diageo #letscoctail, finalist Angosturahouse και έχει βραβευτεί ανάμεσα στους 12 καλύτερους bartenders Worldclass 2018.
Τόπος Υλοποίησης
Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα