Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής

  • Η ειδικότητα

    Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής

    Το γλυκό είναι ο άλλος συγγενής του άρτου το οποίο μέσα από μια παράδοση αιώνων έχει αποκτήσει ένα κοινωνικό χαρακτήρα και συμβολισμό και είναι άρρηκτα δεμένο με τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαού μας. Το  επάγγελμα του αρτοποιού/ζαχαροπλάστη τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μια σταθερά ανερχόμενη πορεία κατακτώντας συνεχώς θετικό έδαφος στο παγκόσμιο επαγγελματικό στερέωμα. Ο «Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής» κατατάσσεται, διαχρονικά, μεταξύ των πλέον δυναμικών και δημοφιλών επαγγελματιών, με αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας, άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και υψηλές οικονομικές απολαβές


    Επαγγελματικό προφίλ και προοπτικές

    Ο Bakery - Pastry Chef είναι ένας σύγχρονος επαγγελματίας, που χαρακτηρίζεται από φαντασία, ακρίβεια και διάθεση για πειραματισμό. Βασισμένος σε φυσικές πρώτες ύλες, όπως ζάχαρη, αβγά, σοκολάτα, αλεύρι και γάλα, δημιουργεί πρωτότυπα γευστικά αριστουργήματα, αναλαμβάνει το σχεδιασμό και λειτουργία αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων, ελέγχει την ποιότητα των πρώτων υλών, λειτουργεί με ακρίβεια τον μηχανολογικό εξοπλισμό, καθορίζει συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και διευρύνει το φάσμα των παραγόμενων γλυκών και αρτοσκευασμάτων.
    Ο απόφοιτος του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ αυτής της ειδικοτήτας είναι ένας εξειδικευμένος εργαζόμενος ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:

    • Την τέλεια οργάνωση και διοίκηση του αρτο-ζαχαροπλαστείου
    • Τη σωστή σύνθεση κάθε αρτο-ζαχαροπλαστικού σκευάσματος με βάση τις ισχύουσες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις.
    • Τον σχεδιασμό νέων προϊόντων και την βελτίωση των ήδη παραγόμενων προϊόντων
    • Την παρουσίαση και διακόσμηση των αρτο-ζαχαροπλαστικών σκευασμάτων.
    • Την ανάλυση στοιχείων του κόστους και προσδιορισμό της τιμής πώλησης

    Ως απόφοιτος αυτής της ειδικότητας από το ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ μπορείς να απασχοληθείς στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα σε:

    • Εστιατόρια και Ξενοδοχειακές Μονάδες σε Ελλάδα και εξωτερικό
    • Κρουαζιερόπλοια
    • Εταιρείες catering
    • Νοσοκομεία
    • Παιδικούς σταθμούς
    • Camping – Κατασκηνώσεις
    • Ζαχαροπλαστεία
    • Φούρνους
    • Εταιρείες τροφίμων
    • Εταιρείες παροχής διαιτολογικών προτάσεων και γευμάτων
    • Δημιουργία προσωπικής επιχείρησης, ζαχαροπλαστείο, αρτοποιείο, catering

  • Ειδικές Γνώσεις και Δεξιότητες που θα αποκτηθούν

    Ο απόφοιτος της ειδικότητας αυτής θα γνωρίζει καλά:

    • Γαλλικά
    • Έλεγχος Εμπορευμάτων
    • Πρώτες Ύλες και Προϊόντα Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής
    • Ζαχαροπλαστική Τέχνη
    • Αρτοποιητική Τέχνη
    • Υγιεινή και Ασφάλεια
    • Κοστολόγιο Παρασκευασμάτων
    • Στοιχεία Συστημάτων Διαχείρισης της Ποιότητας (HACCP)
    • Τον μηχανολογικό εξοπλισμό του αρτοποιείου - ζαχαροπλαστείου, χειρισμός και συντήρηση
  • Παροχές

    Δωρεάν παροχές και υπηρεσίες που μπορείς να «εκμεταλλευτείς» κατά την διάρκεια των σπουδών σου!

    • Αμειβόμενη εποχική πρακτική άσκηση στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της αγοράς.
    • Μαθήματα Αγγλικών και Η/Υ που οδηγούν σε αναγνωρισμένη πιστοποίηση.
    • Σεμινάρια Εξειδίκευσης σε θέματα αιχμής της ειδικότητάς σου.
    • Εκπαιδευτική ενισχυτική διδασκαλία με τη χρήση e-learning.
    • Δωρεάν  Microsoft Office 365 account και εγκατάσταση της νεότερης έκδοσης του Microsoft Office 365 Pro Plus σε πέντε (5) προσωπικές σου συσκευές (laptop, tablet, mobile, desktop κ.λπ.).
    • Προνομιακή Κάρτα σπουδαστή η οποία σου παρέχει ειδικές εκπτώσεις στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της αγοράς.
    • Συνεργασία του ΙΕΚ «ΔΗΜΗΤΡΑ» με το ICBS LARISSA BUSINESS COLLEGE και δωρεάν προσφορά:
      • Παρακολούθησης ενός μαθήματος του ICBS από το 2ο έτος του bachelor «Διοίκηση Επιχειρήσεων».
      • Συμμετοχής σε ημερίδες με θέματα:
                    - σύνταξη βιογραφικού και προετοιμασία για συνέντευξη
                    - εξωστρέφεια των επιχειρήσεων (Εισηγητής: κος Αργυρόπουλος, Δ/ντή Εξαγωγών της ΕΞΑΛΚΟ ΑΕ).
    • Δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω του Γραφείου Σταδιοδρομίας και της πρωτοβουλίας ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, MISSION POSSIBLE.
    • Προετοιμασία για εξετάσεις Πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ.
    • Επαγγελματική Στολή και Σετ με τα βασικά ατομικά εργαλεία Αρτοποιού - Ζαχαροπλάστη.
  • Πρόγραμμα σπουδών

    Εξάμηνο Α'

    • Γαλλικά
    • Αρχές Οικονομικής
    • Τεχνικές Εγκαταστάσεις – Εξοπλισμός
    • Έλεγχος Εμπορευμάτων
    • Πρώτες Ύλες και Προϊόντα Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής
    • Ζαχαροπλαστική Τέχνη
    • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

     

    Εξάμηνο Β'

    • Γαλλικά
    • Υγιεινή και Ασφάλεια
    • Κοστολόγιο Παρασκευασμάτων
    • Στοιχεία Συστημάτων Διαχείρισης της Ποιότητας (HACCP)
    • Ζαχαροπλαστική τέχνη
    • Αρτοποιητική Τέχνη
    • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

     

    Εξάμηνο Γ'

    • Γαλλικά / Αγγλικά
    • Διαιτητική
    • Αρχές Νομοθεσίας Τροφίμων – Επαγγέλματος
    • Ζαχαροπλαστική Τέχνη
    • Αρτοποιητική Τέχνη
    • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

     

    Εξάμηνο Δ'

    • Γαλλικά / Αγγλικά
    • Ζαχαροπλαστική Τέχνη
    • Αρτοποιητική Τέχνη
    • Πρακτική Άσκηση
  • Δραστηριότητες

    Στα 2 έτη σπουδών, ο σπουδαστής θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί πολλά οργανωμένα εργαστήρια αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής στα πλαίσια της πρακτικής εφαρμογής και διασύνδεσης με την αγορά



    Σημαντικές Δραστηριότητες της περασμένης χρονιάς

  • Εκπαιδευτές

    Δείτε τους εκπαιδευτές μας πατώντας ΕΔΩ.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα
  • Λάρισα: 2410 554024
  • Βόλος:   24210 38333
                                 ή
συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ενημερωθείτε άμεσα, εύκολα και δωρεάν για την ειδικότητα που σας ενδιαφέρει.