Τεχνικός μαγειρικής τέχνης (Chef)

  • Η ειδικότητα

    Τεχνικός μαγειρικής τέχνης (Chef)

    Το επάγγελμα του μάγειρα (σεφ) τα τελευταία χρόνια έχει μια σταθερά ανερχόμενη πορεία κατακτώντας συνεχώς θετικό έδαφος στο παγκόσμιο επαγγελματικό στερέωμα. Το καλό και ποιοτικό φαγητό και η μεσογειακή διατροφή, κερδίζουν συνεχώς την προτίμηση του κόσμου απαιτώντας και ανάλογα καλά εκπαιδευμένους δημιουργούς. Στις μέρες μας η Μαγειρική είναι από τα πλέον περιζήτητα επαγγέλματα καθώς οδηγεί σε επαγγελματική αποκατάσταση δίνοντας εργασιακές ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά εργασίας.


    Επαγγελματικό προφίλ και προοπτικές

    Ο Σεφ είναι ο άνθρωπος που είναι ικανός να διοικήσει και να διευθύνει το υφιστάμενο προσωπικό της κουζίνας, να οργανώσει την παρασκευή εδεσμάτων, να εκπονήσει menus και να έχει τον συντονισμό των προμηθειών, τον ποιοτικό έλεγχο και τη σωστή διατήρηση των πρώτων υλών, την επίβλεψη της υγιεινής και της ασφάλειας μέσα στους χώρους της κουζίνας.

    Ο απόφοιτος ΙΕΚ αυτής της ειδικότητας είναι ένας εξειδικευμένος εργαζόμενος ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:

    • Την τέλεια οργάνωση και διοίκηση της κουζίνας.
    • Τη σωστή σύνθεση κάθε μενού με βάση τις ισχύουσες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις.
    • Τον σχεδιασμό νέων προϊόντων και την βελτίωση των ήδη παραγόμενων προϊόντων
    • Την παρουσίαση και διακόσμηση εδεσμάτων (food styling)
    • Την ανάλυση στοιχείων του κόστους και προσδιορισμό της τιμής πώλησης

    Ως απόφοιτος αυτής της ειδικότητας είσαι ικανός να απασχοληθείς στη τουριστική επισιτιστική βιομηχανία (σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις κ.α) τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα όπως:

    • Κρουαζερόπλοια
    • Εταιρείες catering
    • Επιχειρήσεις τροφίμων
    • Νοσοκομεία
    • Παιδικούς σταθμούς
    • Camping - Κατασκηνώσεις

  • Ειδικές Γνώσεις και Δεξιότητες που θα αποκτηθούν

    Οι ειδικές γνώσεις του «Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης» αφορούν:

    • Γαλλικά / Αγγλικά
    • Την οργάνωση και διοίκηση της κουζίνας του εστιατορίου
    • Τον ποιοτικό έλεγχο, τη συντήρηση την υγιεινή και την αξιοποίηση των τροφίμων.
    • Την διακοσμητική εδεσμάτων κάθε μορφής και ποικιλίας.
    • Σύνθεση μενού με βάση κοστολόγηση παρασκευασμάτων.
    • Την τέχνη της ζαχαροπλαστικής καθώς και την παρουσίαση και διακόσμηση εδεσμάτων.
  • Παροχές

    Δωρεάν παροχές και υπηρεσίες που μπορείς να «εκμεταλλευτείς» κατά την διάρκεια των σπουδών σου!

    • Αμειβόμενη εποχική πρακτική άσκηση στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της αγοράς.
    • Μαθήματα Αγγλικών και Η/Υ που οδηγούν σε αναγνωρισμένη πιστοποίηση.
    • Σεμινάρια Εξειδίκευσης σε θέματα αιχμής της ειδικότητάς σου.
    • Εκπαιδευτική ενισχυτική διδασκαλία με τη χρήση e-learning.
    • Δωρεάν  Microsoft Office 365 account και εγκατάσταση της νεότερης έκδοσης του Microsoft Office 365 Pro Plus σε πέντε (5) προσωπικές σου συσκευές (laptop, tablet, mobile, desktop κ.λπ.).
    • Προνομιακή Κάρτα σπουδαστή η οποία σου παρέχει ειδικές εκπτώσεις στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της αγοράς.
    • Συνεργασία του ΙΕΚ «ΔΗΜΗΤΡΑ» με το ICBS LARISSA BUSINESS COLLEGE και δωρεάν προσφορά:
      • Παρακολούθησης ενός μαθήματος του ICBS από το 2ο έτος του bachelor «Διοίκηση Επιχειρήσεων».
      • Συμμετοχής σε ημερίδες με θέματα:
                    - σύνταξη βιογραφικού και προετοιμασία για συνέντευξη
                    - εξωστρέφεια των επιχειρήσεων (Εισηγητής: κος Αργυρόπουλος, Δ/ντή Εξαγωγών της ΕΞΑΛΚΟ ΑΕ).
    • Δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω του Γραφείου Σταδιοδρομίας και της πρωτοβουλίας ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, MISSION POSSIBLE.
    • Προετοιμασία για εξετάσεις Πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ.
    • Επαγγελματική Στολή Μαγειρικής, Σετ επαγγελματικά μαχαίρια.
  • Πρόγραμμα σπουδών

    Εξάμηνο Α'

    • Γαλλικά
    • Αρχές Οικονομικής
    • Τεχνικές Εγκαταστάσεις – Εξοπλισμός
    • Έλεγχος Εμπορευμάτων
    • Τέχνη Μαγειρικής Ι
    • Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής Ι
    • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

     

    Εξάμηνο Β'

    • Γαλλικά
    • Οργάνωση – Λειτουργία Εστιατορίου
    • Κοστολόγιο Παρασκευασμάτων
    • Οινολογία
    • Τέχνη Μαγειρικής ΙΙ
    • Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής ΙΙ
    • Υγιεινή και Ασφάλεια
    • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

     

    Εξάμηνο Γ'

    • Γαλλικά / Αγγλικά
    • Σύνθεση Μενού
    • Τροφογνωσία – Εδεσματολόγιο
    • Διαιτητική
    • Τέχνη Μαγειρικής ΙΙΙ
    • Τεμαχισμός Κρεάτων Ι
    • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

     

    Εξάμηνο Δ'

    • Γαλλικά / Αγγλικά
    • Διακοσμητική Παρασκευασμάτων
    • Τέχνη Μαγειρικής ΙV
    • Τεμαχισμός κρεάτων ΙΙ
    • Πρακτική Άσκηση
  • Δραστηριότητες

    Στα 2 έτη σπουδών, ο σπουδαστής θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί πολλές οργανωμένες επισιτιστικές επιχειρήσεις στα πλαίσια της πρακτικής εφαρμογής και διασύνδεσης με την αγορά.



    Σημαντικές Δραστηριότητες της περασμένης χρονιάς

  • Εκπαιδευτές

    Δείτε τους εκπαιδευτές μας πατώντας ΕΔΩ.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα
  • Λάρισα: 2410 554024
  • Βόλος:   24210 38333
                                 ή
συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ενημερωθείτε άμεσα, εύκολα και δωρεάν για την ειδικότητα που σας ενδιαφέρει.