Στέλεχος τεχνολογίας ελέγχου τροφίμων & ποτών

  • Η ειδικότητα

    Στέλεχος τεχνολογίας ελέγχου τροφίμων & ποτών

    Ο κλάδος των τροφίμων και των ποτών είναι συνεχώς αναπτυσσόμενος στην Ελλάδα και διεθνώς. Η ανάγκη της παραγωγής, διακίνησης, επεξεργασίας και διάθεσης τροφίμων και ποτών, σύμφωνα με τους κανόνες ορθών γεωργικών και βιομηχανικών πρακτικών, δημιουργούν αυξημένη ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό. Εξειδικευμένους επαγγελματίες που θα έχουν τις γνώσεις να σχεδιάζουν, να επιβλέπουν, να παρεμβαίνουν στην παραγωγή, καθώς και να ελέγχουν τα προϊόντα σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, έως και τη διάθεσή τους προς κατανάλωση.

    Ο ρόλος του «Στελέχους Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών» είναι η διασφάλιση παραγωγής προϊόντων, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές που επιβάλλονται τόσο από τη νομοθεσία όσο και από τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τη συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη της διατροφής.


    Επαγγελματικό προφίλ και προοπτικές

    Ο ρόλος του «Στελέχους Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών» είναι η διασφάλιση παραγωγής προϊόντων, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές που επιβάλλονται τόσο από τη νομοθεσία όσο και από τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τη συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη της διατροφής.

    Ως απόφοιτος λοιπόν αυτής της ειδικότητας μπορείς να απασχοληθείς σε:

    • Δημόσιους οργανισμούς που ασχολούνται με ελέγχους τροφίμων
    • Εργαστήρια αναλύσεων τροφίμων και ποτών
    • Βιομηχανίες ή βιοτεχνίες επεξεργασίας ζωικής ή φυτικής προέλευσης τροφίμων στα τμήματα ποιοτικού ελέγχου/ παραγωγής/ πωλήσεων
    • Εταιρείες που παράγουν βοηθητικές ύλες και βιομηχανικό εξοπλισμό για εταιρείες τροφίμων
    • Εταιρείες εμπορίας τροφίμων και βοηθητικών υλών
    • Ξενοδοχειακές μονάδες, ως επικεφαλής του Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων
    • Στέλεχος εταιρείας Συμβούλων Επιχειρήσεων, για εταιρείες τροφίμων και ποτών

  • Ειδικές Γνώσεις και Δεξιότητες που θα αποκτηθούν

    • Ανάπτυξη και σχεδιασμός παραγωγής νέων προϊόντων
    • Επιλογή των κατάλληλων πρώτων υλών για την παρασκευή τελικών προϊόντων υψηλής ποιότητας
    • Επιλογή του κατάλληλου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μηχανολογικού εξοπλισμού
    • Επίβλεψη της παραλαβής των πρώτων, βοηθητικών υλών και υλικών συσκευασίας, σύμφωνα με τις αντίστοιχες διαδικασίες παραλαβής
    • Επίβλεψη της επεξεργασίας τροφίμων από το στάδιο συλλογής τους, έως και την παρασκευή των τελικών προϊόντων, τη συσκευασία τους και την τελική τους διάθεση
    • Ποιοτικός έλεγχος των ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων
  • Παροχές

    Η πολιτική των παροχών του ΙΕΚ «ΔΗΜΗΤΡΑ» αφορούν Εκπαιδευτικές και Συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι οποίες υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία κατά την διάρκεια των σπουδών και διευκολύνει την πρόσβαση των αποφοίτων μας στην αγορά εργασίας.

    • Δωρεάν Αναλώσιμα εργαστηρίων καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών.
    • Σημειώσεις Εκπαιδευτών σε έντυπη μορφή.
    • Έκπτωση 30% στα Προγράμματα Εξειδίκευσης – Μετεκπαίδευσης και σε Σεμινάρια Εξειδίκευσης.
    • Δωρεάν Microsoft Office 365 account και εγκατάσταση της νεότερης έκδοσης του Microsoft Office 365 Pro Plus σε πέντε (5) προσωπικές σου συσκευές (laptop, tablet, mobile, desktop κ.λπ.).
    • Επαγγελματικός προσανατολισμός (ερωτηματολόγιο καριέρας, δημιουργία portfolio).
    • Συμμετοχή σε δράσεις του ICBS LARISSA BUSINESS COLLEGE:
      • Παρακολούθησης ενός μαθήματος του ICBS από το 2ο έτος του bachelor «Διοίκηση Επιχειρήσεων».
      • Συμμετοχής σε ημερίδες.
    • Σακίδιο πλάτης (Back Pack).
    • Υποστήριξη εύρεσης κατοικίας, για τους σπουδαστές που το επιθυμούν.
  • Πρόγραμμα σπουδών

    Εξάμηνο Α'

    • Ειδικά Θέματα Φυσικής
    • Γενική Χημεία
    • Αρχές Διατροφής Ι
    • Μοριακή Βιολογία και Γενετική
    • Αναλυτική Χημεία
    • Μηχανική Τροφίμων
    • Εισαγωγή στην Τεχνολογία και Έλεγχο τροφίμων και Ποτών
    • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

     

    Εξάμηνο Β'

    • Αρχές Διατροφής ΙΙ
    • Μικροβιολογία
    • Χημεία Τροφίμων
    • Βιοστατιστική
    • Βιοχημεία
    • Ασφάλεια και Υγιεινή στην Εργασία
    • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

     

    Εξάμηνο Γ'

    • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα
    • Διατροφή και Θρεπτική Αξία
    • Τεχνικές Παρασκευής Διατροφής Ι
    • Βιοτεχνολογία
    • Νομοθεσία και Δεοντολογία
    • Έλεγχος και καταλληλότητα τροφίμων
    • Προώθηση και Διαφήμιση Τροφίμων
    • Ανάλυση Τροφίμων
    • Επεξεργασία Τροφίμων και Ποτών Ι

     

    Εξάμηνο Δ'

    • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα
    • Τεχνικές Παρασκευής Διατροφής ΙΙ
    • Επεξεργασία Τροφίμων και Ποτών ΙΙ
    • Συσκευασία Τροφίμων και Ποτών
    • Τεχνολογία και έλεγχος Προϊόντων Ζύμης
    • Τεχνολογία και έλεγχος Προϊόντων Μαναβικής
    • Τεχνολογία και έλεγχος Προϊόντων Μπακαλικής

     

  • Δραστηριότητες

    Στα 2 έτη σπουδών, ο σπουδαστής θα έχει τη δυνατότητα να:

    Παρακολουθήσει παρουσιάσεις και συνέδρια από ειδικούς σε θέματα της ειδικότητας και θα πραγματοποιήσει σειρά εκπαιδευτικών επισκέψεων σε μέρη όπως συνέδρια, εκθέσεις, ημερίδες, επιχειρήσεις

  • Εκπαιδευτές

    Δείτε τους εκπαιδευτές μας πατώντας ΕΔΩ.